De ce să aleg DECRA?
Decra a aparut în Anglia, în 1977, cand compania a introdus pe piata un produs nou, revolutionar: prima invelitoare usoara din lume. Din 1977, s-au instalat în Europa peste 56 milioane de metri patrati de tigla metalica cu piatra naturală Decra, suficient să acopere, in medie, 466.000 de case.
Acoperisurile DECRA îmbina perfect avantajele acoperisurilor de țiglă clasică cu calitatile acoperisurilor din tigla metalica. Acoperisul DECRA se preteaza tuturor constructiilor indiferent ca se doreste o invelitoare moderna sau una traditionala, tigla metalica DECRA reprezentand un acoperis usor si durabil, cu o durata de viata estimata la 100 – 120 ani.
Avantajele unui sistem de invelitoare din tigla metalica DECRA sunt:
- Aspect;
- Atenuare fonică;
- Durată mare de viață;
- Rezistență în condiții extreme;
- Siguranță și confort;
- Greutate redusă;
- Raport calitate/preț.
Aspectul acoperișului este distinct. Indiferent de modelul ales, acoperișul DECRA se detașează în mod natural de celelalte tipuri de acoperișuri, fără a fi ostentativ. Nu poate trece neobservat. Devine un punct de reper, ușor de identificat, al zonei. Caracterzat prin eleganță și naturalețe, acoperișul DECRA conferă distincție oricărui tip de imobil, indiferent de destinație: locuință particulară, clădire de birouri, lăcaș de cult sau servicii publice.
Atenuarea fonică a acoperișului DECRA este determinată de trei elemente constitutive: forma modulelor, compoziția materialului și în mod special acoperirea de piatră naturală. Una dintre cerințele impuse la proiectarea formei modulelor DECRA este atenuarea fonica. Caracteristicilor fonice determinate de forma li se adaugă caracteristica de material. Oțelul din care sunt confecționate modulele de țiglă metalică DECRA, este un oțel special, cu conținut redus de carbon. Principalele rațiuni care au determinat utilizarea acestui material sunt legate, în principal de rezistența la coroziune și maleabilitate, dar rezultatul este un oțel “moale”, maleabil, cu rezonanță scăzută. Un element important al “barierei” fonice este stratul de acoperire din piatră. Granulele de piatră, depuse în multiple straturi, atenuează vibrațiile. Aceste caracteristici combinate conferă modulelor DECRA statutul de “material cu cea mai pronunțată atenuare fonică din gama sistemelor de acoperișuri metalice. Pentru cei care nu doresc acoperire cu piatra, exista varianta Elegance Acoustic care se bazeaza pe un panou tip sandwich pentru a realiza atenuarea fonica.
Durata de viață a unui sistem de acoperiș DECRA este de 100 – 120 de ani. Cum se ajunge la acest rezultat? Oțelul cu conținut scăzut de carbon, din care sunt confecționate modulele DECRA, corodează (ruginește) mai greu, dar… și el ruginește! Protecția REALĂ a oricărui tip de învelitoare bazată pe tablă din oțel, este conferită de stratul de acoperire. Modulele DECRA beneficiază de multiple straturi de protecție, fiind realizate din oțel cu conținut redus de carbon, acoperit cu ZINCALUME®, presat la 0.45 mm si apoi acoperit cu finisaj texturat din piatră naturală. Principala protecție anticoroziune este conferită de stratul de zinc sau AlZn (aluminiu-zinc), pe ambele fețe. Zincul asigură etanșarea și protecția tăieturilor. Peste stratul de Zn/AlZn, pe ambele fețe, este depus un strat suplimentar de protecție din rășina acrilică transparentă. Rășina este transparentă pentru a permite vizualizarea stratului de Zincalume de pe fața interioară a modulului. Este o metodă de a identifica produsele originale DECRA. Partea exterioară a modulelor este protejata cu un strat de grund peste care se depun straturi succesive de granule din piatră. Ultimă barieră de protecție este stratul de lac acrilic transparent care protejează depunerea de piatră și are inglobate componente atifungice. Din acest motiv pe acoperișurile DECRA nu există mușchi, licheni sau ciuperci. Toate acestea duc la cresterea duratei de viata a produsului.
Rezistența în conditii extreme presupune menținerea funcționalității și unității structurale în cazuri speciale când solicitările sunt deosebite. Prin condiții extreme ințelegem expunerea la vânturi puternice, furtuni, zăpadă, grindină, cutremure și foc.
Acoperișul DECRA are un sistem de montaj special. Modulele se fixează în planul șarpantei, în 8 puncte diferite. Această metodă de fixare previne riscul deteriorărilor determinate de forța portantă a vântului. Chiar și la vânturi puternice, cu viteze de pâna la 160 km/h, sistemul DECRA nu cedează. Nici un vânt și nici o furtună, nu au smuls un acoperiș DECRA, oriunde a fost instalat!
Acoperișurile DECRA fac față, fără probleme, încărcării cu zăpadă în cele mai grele ierni. Expuse la zăpadă, ger și îngheț, țiglele DECRA nu suferă degradări ale substratului de Zincalume și nici ale stratului de piatră. Riscul căderilor necontrolate de zăpadă, care pot afecta sistemul de drenaj al casei și pot cauza accidente grave, este eliminat. Stratul de acoperire din piatră naturală reține zăpada până când aceasta se topește în mod natural. Mai mult, DECRA face din stratul de zăpadă o bariera termică eficientă! Din momentul depunerii zăpezii și până la topirea sa, sistemul DECRA păstrează o valoare termică constantă. Astfel transformă o problemă într-un avantaj! Acoperișul DECRA nu este deloc afectat de grindina cu diametrul de până la 30 mm. Bucățile de gheață cu diametrul de până la 90 mm pot cauza ușoare deformări, dar nu pot penetra învelitoarea și nu afectează integritatea acoperișului.
Cele mai comune catastrofe seismice se datoreaza miscarilor structurale ale cladirilor, accentuate de materialele de acoperire grele si de suportul structural ineficient. Acoperisurile cele mai putin afectate au fost cele realizate din materiale usoare, precum sunt invelitorile DECRA. Greutatea mică, combinată cu sistemul de fixare eficient, asigură o rezistență sporită în caz de cutremur. Locuintele acoperite astfel nu au avut probleme de structura sau acoperis, chiar daca erau localizate in zone cu un numar mare de cladiri afectate sau distruse.
Greutate redusa: cu aproximativ 7kg/m² (există ușoare diferențe de greutate în funcție de tipul de modul) este una dintre cele mai usoare tigle. Greutate mai mica inseamna presiune mai mica asupra structurii acoperisului. In multe situatii, se pot obșine economii serioase. In multe cazuri de renovări nu este necesara fortificarea structurii, dacă se folosește sistemul DECRA. In cazul unui acoperiș nou, se obțin economii substanțiale, dacă se proiectantul ține seama de acest aspect. Fiind usor, Sistemul DECRA este manevrabil si instalarea sa se realizeaza in timp scurt.
Siguranță și confort: DECRA Roofing a realizat prima tigla metalica profilata prin presare din lume in urma cu peste 50 de ani. In urma acestei experiente, compania a obtinut cunostintele si expertiza necesara pentru a produce tigle metalice cu acoperire de piatra, pentru ca locuinta dumneavoastra sa beneficieze de siguranta si trainicia celor mai rezistente produse naturale.
Raport calitate/preț: Pentru că DECRA este un acoperiș ușor, se obțin economii substanțiale din costurile de realizare a structurii de rezistență. Datorită sistemului de îmbinare, la montaj, pierderile de material sunt mai mici decât în cazul altor învelitori tip țiglă metalică. Aderența conferită de acoperirea de piatră naturală împiedică alunecarea zăpezii și elimină astfel necesitatea montătrii parazăpezilor. Sistemul de acoperiș DECRA nu presupune costuri de întreținere. Durata de viață este de 100-120 de ani. Ca urmare, raportul dintre costul efectiv al acoperișului și durata de utilizare plasează sistemul de acoperiș DECRA în poziția de acoperiș economic.