TIGLA METALICA

este denumirea comerciala sub care se prezinta panourile metalice profilate, folosite pentru realizarea innvelitorilor.

Totul despre acoperisul din panouri metalice profilate

CE ESTE TIGLA METALICA?

Concept

Tigla metalica este denumirea comerciala sub care se prezinta panourile metalice profilate, folosite pentru realizarea innvelitorilor.
Profilarea poate simula, cu mai mult sau mai putin succes, materiale naturale pentru invelitori, cum ar fi tigla ceramica, sita, sindrila, ardezia sau poate sa adopte forme fara legatura cu invelitorile clasice.
In oricare dintre aceste cazuri, justificat sau nu, denumirea comerciala ramane: TIGLA METALICA.

Cel mai bun sistem de acoperis?

Durata mare de viata (peste 50 de ani), greutatea mica (in jur de 4kg/m2) si etanseitatea ridicata fac din tigla metalica un concurent important pentru titlul de“cea mai buna invelitoare”.
Modulele sunt proiectate sa realizeze o imbinare ermetica, prin care apa nu se infiltreaza nici macar in cazul furtunilor puternice. Din acest motiv spunem ca invelitoarea din tigla metalica realizeaza un acoperis INCHIS.

De la teorie la practica

Nu va lasati insa pacaliti, este un concept pur teoretic. Transpunerea in practica depinde de patru aspecte majore:
 • tehnologia de montaj
 • calitatea materialelor
 • priceperea montatorului
 • foliile pentru hidroizolatie
Modul

I. Tehnologia de montaj

Concept

Este metoda de asamblare a invelitorii specificata de producator.
Se disting doua tipuri de tehnologii:

 • fixare perpendiculara pe planul invelitorii
 • fixare in planul invelitorii

De ce este important acest aspect?

Fixarea in plan vertical

Fixarea in plan vertical presupune practicarea unor gauri pe suprafata invelitorii. Avand in vedere ca trebuie fixat fiecare panou, sunt foarte multe gauri in acoperis… Pentru a elimina acest neajuns producatorii au introdus garnituri in tehnologia de montaj. Un alt punct slab il constitue chiar fixarea pe verticala. Forta portanta a vantului exercita o mare presiune asupra punctelor de fixare. Din acest motiv acest tip de invelitori se fixeaza exclusiv prin suruburi autofiletante. Din pacate aceste artificii nu elemina complet neajunsurile tehnologiei pentru ca:
 • Garniturile sunt de diverse calitati si din pacate doar timpul ne poate confirma calitatea acestora.
 • Chiar daca sunt de o buna calitate, garniturile au o durata scurta de viata (3 ani -15 ani) in raport cu invelitoarea metalica (25 ani – 100 ani).
 • Șuruburile pot fi smulse de vanturile foarte puternice. Chiar daca nu sunt desprinse, suruburile sunt slabite, presiunea asupra garniturii dispare si apa se infiltreaza. Fixarea in plan vertical presupune, deasemenea, suprafete libere mici si din acest motiv fortele care apar la dilatarea materialului, determinata de cresterile de temperatura, se exercita in planul vertical al invelitorii. Desi amplitudinea nu este suficienta pentru a smulge suruburile de fixare, forta care actioneaza asupra suruburilor le extrage partial. Dar presiune asupra garniturilor este mai mare si etanseitatea creste. Cu cat mai cald cu atat mai bine. Cand temperatura scade lucrurile se schimba. Modulele metalice se contracta, nu se mai exercita presiune asupra garniturilor si etanseitatea dispare. Cu cat mai frig, cu atat mai rau…
 • Gheața care se formează sub garniturile deja slabite, exercita o presiune care slabeste si mai mult etanseitatea. Primavara aduce flori, fluturi, dezghet si apa in casa… Singura solutie este strangerea periodica a suruburilor, dar asta genereaza costuri de intretinere, disconfort si este temporara. La un moment dat se creeaza in lemn, un un canal suficient de larg ca strangerea sa se faca ” in gol” si etanseitatea dispare definitiv.

Fixarea in planul invelitorii

Fixarea in planul invelitorii presupune practicarea unor gauri in invelitoare, dar nu pe suprafata invelitorii ci perpendicular pe aceasta.

Acest lucru este definitoriu pentru tehnologia de montaj:
 • gaurile nu sunt practicate in suprafata invelitorii, care este expusa direct intemperiilor;
 • forta portanta a vantului nu poate extrage elementele de fixare( cuie sau suruburi autofiletante), pentru ca se exercita perpendicular pe acestea;
 • fortele de dilatare (determinate de cresterile de temperatura) pot actiona in voie atat pe verticala cat si pe orizontala modulelor;
 • desi gaurile practicate sunt pe dimensiunea elementului de fixare,fiind create chiar de acesta si strapung doua module. Intre module ramane un volum de aer numit camera de etansare. Chiar daca ploaia nu se poate infiltra in mod direct, poate patrunde in cantitati mici sub actiunea vantului prin gaura practicata in modul. Sistemul ia in considerare acest aspect si il trateaza prin creerea unui sistem de picurare in camera de etansare. Elementele de fixare (cuie speciale sau suruburi) au caneluri specifice care impiedica propagarea apei la urmatorul modul si determina eliminarea apei infiltrate, prin picurare, in camera de etansare. De acolo se elimina in mod natural prin scurgerea data de panta si prin evaporare.
 • iarna, apa care ajunge in camera de etansare ingheata si realizeaza o etansare perfecta.

Concluzii

Am trecut in revista doar aspectele pozitive. Asta nu inseamna ca tehnologia nu are neajunsuri. De fapt, exista o mare problema: respectarea tehnologiei de montaj (specificată de producator). Nerespectarea tehnologiei (din necunoastere sau din reavointa) determina pierderea totala sau partiala a acestor avantaje. Recomandam ca aceste tehnologii sa fie implementate doar de montatori calificati, atestati de catre producator sau de reprezentatul acestora in Romania.
Tehnologie de montaj
Tehnologie de fixare

Doriți mai multe detalii?

Inginerii noștri vă stau la dispoziție pentru consiliere.

Telefon:
0213 145 399

Email:
office@testconstruct.ro

II. Calitate

Concept

Pornind de la premisa (destul de nerealista) ca toate sistemele de tigla metalica asigura acelasi nivel de etanșeitate și rezistență la intemperii, parametrii care determina calitatea tiglei metalice sunt:
 • nivelul poluarii fonice si izolatia fonica
 • durata de viata a modulului
 • mentinerea aspectului exterior
 • garantia materialului

Poluarea fonica

Cand vorbim poluarea fonica, in acest caz particular, al invelitorii din tigla metalica, ne referim la nivelul de zgomot pe care invelitoarea il produce sub actiunea ploii. Protectia fonica inseamna atenuarea zgomotelor din mediu, pe care o face invelitoarea.
Nivelul poluarii fonice este foarte important in cazul podurilor locuibile (mansardelor) și spațiilor neizolate fonic din imediata vecinătate a acoperișului. Altfel… e adevarat ca normativele prevad un prag fonic al zgomotului generat de invelitoare, dar cui ii pasa de asta sau de faptul ca deranjam vecinii? Daca totusi ne pasa, trebuie sa avem in vedere si acest aspect.
Poluarea fonica si protectia fonica a modulelor sunt determinate de forma, materialul de baza si stratul de acoperire.

Forma modulelor este foarte importanta. Marii producatori tin seama de acest aspect inca din stadiul de proiectare.
Materialul de baza, adica materialul din care sunt confectionate modulele, este un aspect de multe ori neglijat la acest capitol. Grosimea si tipul materialului influenteaza insa nivelul poluarii fonice.
E adevarat ca trebuie realizat un compromis, pentru ca odata cu grosimea tablei cresc greutatea invelitorii si pretul acesteia.
Modulele pot fi confectionate din tabla simpla sau dintr-un sandwich cu caracteristici fonoabsorbante ( ex: metal-izolator-metal).

Stratul de acoperire este de diferite tipuri. De la vopsea la piatra naturala. Stratul de piatra asigura atat o poluare fonica redusa, cat si un nivel destul de ridicat de protectie fonica, datorita materialului (piatra) si formei neregulate (data de granule) care impiedica propagarea undelor sonice.
In concluzie, gama de produse variaza de la module cu poluare fonica ridicata (peste 120db) pana la module care nu numai ca au o poluare fonica redusa (60-70 db), dar asigura si o protectie fonica.

Durata de viata a acoperisului

Durata de viata… Este momentul sa abordam tehnologia/tehnologiile de productie pentru modulele de tigla metalica.
Panourile sunt realizate din metal (in marea majoritate din otel) prin profilarea unei foi de tabla. Otelul nu este un material foarte rezistent la agentii corozivi si nici contactul direct cu apa nu-l agreeaza. Din acest motiv otelul trebuie protejat.

Exista doua tipuri de protectie:

 • baia galvanica (acoperirea la cald cu zinc)
 • electroliza (acoperirea la rece cu ZnMn sau cu ZnAl)

Pentru o protectie reala:

 • cantitatea de zinc depusa pe suprafata (ne referim la cantitatea depusa pe o singura parte) trebuie sa depaseasca 175g/m2, adica un total de 350g/m2 de modul (pe ambele fete);
 • cantitatea de ZnAl sau de ZnMn trebuie sa depaseasca 100g/m2 (ne referim la cantitatea depusa pe o singura parte), adica un total de 200g/m2 de modul  (pe ambele fete).

Nu este suficienta acoperirea cu zinc. Din pacate, poate sa apara efectul de pila galvanica, care diminueaza rapid suprafata de protectie (zincul). Din acest motiv se realizeaza o protectie suplimentara cu vopsea polimerizata sau cu rasini epoxidice.
Rasinile epoxidice sunt mai scumpe, dar compenseaza prin factorul de protectie ridicat si prin durata de viata mare.

Aspectul acoperisului

Aspectul exterior este un element destul de apreciat al invelitorii.
Pe suprafata expusa a inveliorii sunt aplicate diverse tipuri de depuneri intr-o vasta paleta de culori, pentru un aspect cat mai placut.
Cand achizitionam o invelitoare avem in vedere acest aspect, dar tinem cont si de perioada de timp in care isi mentine acest aspect?
Desigur, modificarea culorii sau chiar exfolierea depunerii nu prejudiciaza in mod automat integritatea sau etanseitatea acoperisului, dar aspectul are foarte mult de suferit. Cine vrea o invelitoare stearsa sau un “cameleon” pe casa?
In multe cazuri (zone umede, pante mici) se dezvolta pe invelitoare populatii de ciuperci, muschi sau licheni. Exista producatori care trateaza suprafata modulelor cu substante care impiedica aparitia acestor populatii, dar marea majoritate ignora acest lucru.

Garantia materialului

Garantia materialului va poate crea o prima imagine despre calitatea produsului. Sub 20 de ani inseamna mult prea putin. La 30 de ani  garantie si peste acest prag, putem vorbi despre calitate superioara.

III. Foliile pentru hidroizolatie

Folia anticondens nu trebuie sa lipseasca

Sunt trei aspecte pentru care folia anticondens nu trebuie sa lipseasca.
 1. nu exista invelitori perfect hidroizolate
 2. invelitoarea produce condens
 3. apa patrunde accidental sub acoperis

Etanseitatea acoperisului

Invelitorile, indifferent de tip, nu sunt perfect etanse, exista infiltratii, imbinari prin care patrund cantitati mici de apa. Folia retine aceste infiltratii si o elimina prin scurgere si/sau evaporare.

Condensul

Aerul contine apa sub forma de vapori. Cand aerul intalneste suprafete cu temperaturi mai mici decat propria temperatura, vaporii pe care ii contine se condenseaza si se transforma in picaturi de apa numite generic “condens”. Condensul este deasemenea preluat de folie si eliminat.

Imfiltratii accidentale

Exista situatii in care apa patrunde accidental sub acoperis ( o lucarna su fereastra deschise). O parte din apa se elimina mechanic, dar o mare parte se evapora. In acest caz folia trebuie sa permita trecerea vaporilor.

Concluzii

In concluzie, avem nevoie de o membrane permisiva in sensul interior-exterior si impermeabila in sens invers. Acest tip de membrane se numeste folie anticondens.

Doriți consultanță?

Inginerii noștri vă stau la dispoziție și vă ajută să luați cea mai bună decizie.

Telefon:
0213 145 399

Email:
office@testconstruct.ro

IV. Profesionalismul echipei de montatori

Calitatea montajului

Indiferent de tehnologia folosita, calitatea montajului se rasfrange in mod direct asupra calitatii invelitorii. Va recomandam sa lucrati doar cu montatori calificati, cu firme care ofera garantii certe pentru montaj. Acest lucru poate aduce mici prejudicii bugetului dumneavoastra, dar compenseaza prin toate celelalte aspecte importante:

 • consiliere calificata pe problemele tehnologice intalnite
 • montaj corect
 • remedierea eventualelor probleme care aparin timp
 • garantie de montaj reala
 • servicii de intretinere (la tipurile de invelitori care necesita intretinere)

Concluzii

Atentie, nu confundati garantia la materiale cu garantia la montaj! Sa presupunem ca aveti materiale premium, extraordinare, cu garantie 50 de ani, dar sunt montate prost si nu asigura hidroizolatia: apa va ajunge sub invelitoare, si de acolo in casa. Garantia la materiale NU acopera acest neajuns.

V. Dimensiunile modulelor

Calitatea montajului

Panouri mari sau panouri mici?

In functie de dimensiunile modulelor, se disting doua tipuri de materiale:
 • Tigla metalica in panouri mici
 • Tigla metalica in panouri mari

Intrebarea clasica: ce varianta este mai buna? Intrebarea corecta: ce varianta mi se potriveste?

Tigla metalica in panouri mari

Tigla metalica in panouri mari are avantajul montarii rapide pe suprafete intinse. In concluzie, este potrivita pentru suprafete mari, fara pretentii deosebite de design, in general pentru constructii industriale.

Tigla metalica in panouri mici

Acolo unde apar elemente de design, ruperi de panta, coame oblice, etc. pierderile sunt mai mari in cazul panourilor de format mare. Din acest motiv, in cazul constructiilor rezidentiale si de birouri se recomanda tigla metalica in panouri mici.

Contactați profesioniștii. Impreună găsim cea mai buna soluție.