Tablă plană fălțuită
Unul dintre cele mai sigure sisteme de invelitori este tabla faltuita. La baza tablei faltuite sta tehnica imbinarii prin falt dublu
Tabla pentru faltuit este un material fara varsta, elegant si versatil
CE ESTE TABLA FĂLȚUITĂ?
Concept
Unul dintre cele mai sigure sisteme de invelitori care exista la ora actuala pe piata este tabla faltuita.
Tabla faltuita este o invelitoare ideala atat pentru lucrarile de reabilitare a cladirilor de patrimoniu, cat si pentru constructiile noi, cu o arhitectura moderna.
La baza tablei faltuite sta tehnica imbinarii prin falt dublu, ceea ce face ca tabla faltuita sa se potriveasca chiar si caldirilor ce au o panta mai mica de 5 grade.
Avans tehnologic
Tehnicile de fabricare și de montaj a tablei faltuite s-au imbunatatit considerabil. Astazi exista tablă prefălțuită, fasii metalice lungi care au fost realizate cu ajutorul masinilor de faltuit si de profilat. In acest mod, montajul este mai rapid și etanșeitatea este îmbunătațită.
De cate feluri poate fi acoperisul din tabla faltuita?
În funcție de materia primă folosită, acoperișul poate fi realizat din tabla faltuita: zincata, prevospita, cupru sau alama.
I. Tehnologia de montaj
Concept
Orice învelitoare din tablă se execută cu un strat de aer ventilat, adica o distanțare a tablei de astereală prin intermediul unor rigle de lemn. Pentru a permite aportul constant de aer, trebuie respectate cateva detalii specifice la coamă și pe lateral. Rolul stratului ventilat este acela de eliminare a condensului care poate apărea în momentul în care tabla încinsă de razele soarelui (uneori chiar la 80°C), intră în contact cu aerul rece de sub învelitoare. Condensul format pe fața de jos a tablei, va ataca metalul și/sau lemnul, dacă aceste două suprafețe ar fi în contact.
Asigurarea unui suport de montaj adecvat, de scândură, este vitală, pentru că panourile din tablă supuse în timp la solicitări provenite din vânt, zăpadă și încărcări utile se vor deforma, mulându-se pe stratul suport.
Panta minimă acceptată pentru învelitori tradiționale din tablă prefălțuită este de 3°-4° (5,5-7%).
Fixarea cu cleme
Pentru tabla faltuita ( fasii lungi de tabla plana ), este foarte important sa se tina cont de dilatarile/contractile fasiilor ,ca urmare a schimbarilor temperaturii mediului extern. Temperaturile invelitorii pot ajunge vara pana la +80 C,dar coboara iarna pana la -40 C,astfel pot crea deformatii sau rupturi in sistemul de montaj.
Fixarea invelitorii se realizeaza cu ajutorul clemelor ascunse fixe si mobile (pentru a permite miscarea fasiilor).
Recomandări
Există reguli de care trebuie să se țină cont în orice situație, cele de coroziune electro chimică între metale diferite.
NU se recomandă contactul direct între următoarele materiale:
- zinc – fier (oțel)
- zinc – cupru
- fier (oțel) – cupru
- aluminiu – fier (oțel)
- aluminiu – staniu (cositor)
- aluminiu – cupru
- aluminu – plumb
- aluminiu – zinc
Doriți mai multe detalii?
Inginerii noștri vă stau la dispoziție pentru consiliere.
Telefon:
0213 145 399
Email:
office@testconstruct.ro
II. Avantajele acoperisului din tabla faltuita
Durabil
Acoperisul din tabla faltuita este foarte durabil. Materia prima din care este realizat acest acoperis, cat si datorita unui strat generos de zinc, face ca acoperisul din tabla faltuita sa aiba o viata indelungata, de aproximativ 50 de ani. De asemenea, rezistenta la intemperii este si ea ridicata.
Greutate redusa
Greutatea unui acoperis tabla faltuita este redusa. In general, tabla faltuita are o greutate mica, de aproximativ 4 kg la fiecare metru patrat de acoperis. Acest fapt se reflecta si asupra structurii casei care nu mai trebuie sa fie la fel de solida ca in cazul folosirii de tigla ceramica, ceea ce presupune ca faci economii si la capitolul bani.
Gama larga de culori
Posibilitatea de a opta intre mai multe culori si nuante. Partea de estetica nu este nici ea neglijata, astfel incat te poti orienta inspre culori mai mult sau mai putin “vii”, intre nuante mate sau lucioase. Tu alegi in functie de gusturile tale, de design si arhitectura constructiei.
Pante mici
Este recomandat chiar si pentru pante mai mici de 5 sau chiar 4 grade. Acesta este unul dintre cele mai importante avantaje.
Imbinarile sunt ermetice
Tehnologiile moderne au creat acoperisuri din tabla faltuita care se imbina la perfectie pentru aspect estetic deosebit, dar si pentru durata mai mare de viata.
Imbinarile sunt ermetice
Tehnologiile moderne au creat acoperisuri din tabla faltuita care se imbina la perfectie pentru aspect estetic deosebit, dar si pentru durata mai mare de viata.
III. Foliile pentru hidroizolatie
Folia anticondens nu trebuie sa lipseasca
Sunt trei aspecte pentru care folia anticondens nu trebuie sa lipseasca.
- nu exista invelitori perfect hidroizolate
- invelitoarea produce condens
- apa patrunde accidental sub acoperis
Etanseitatea acoperisului
Invelitorile, indifferent de tip, nu sunt perfect etanse, exista infiltratii, imbinari prin care patrund cantitati mici de apa.
Folia retine aceste infiltratii si o elimina prin scurgere si/sau evaporare.
Condensul
Aerul contine apa sub forma de vapori. Cand aerul intalneste suprafete cu temperaturi mai mici decat propria temperatura, vaporii pe care ii contine se condenseaza si se transforma in picaturi de apa numite generic “condens”. Condensul este deasemenea preluat de folie si eliminat.
Imfiltratii accidentale
Exista situatii in care apa patrunde accidental sub acoperis ( o lucarna su fereastra deschise). O parte din apa se elimina mechanic, dar o mare parte se evapora. In acest caz folia trebuie sa permita trecerea vaporilor.
Concluzii
In concluzie, avem nevoie de o membrane permisiva in sensul interior-exterior si impermeabila in sens invers.
Acest tip de membrane se numeste folie anticondens.
Doriți consultanță?
Inginerii noștri vă stau la dispoziție și vă ajută să luați cea mai bună decizie.
Telefon:
0213 145 399
Email:
office@testconstruct.ro
IV. Profesionalismul echipei de montaj
Calitatea montajului
Indiferent de tehnologia folosita, calitatea montajului se rasfrange in mod direct asupra calitatii invelitorii. Va recomandam sa lucrati doar cu montatori calificati, cu firme care ofera garantii certe pentru montaj. Acest lucru poate aduce mici prejudicii bugetului dumneavoastra, dar compenseaza prin toate celelalte aspecte importante:
- consiliere calificata pe problemele tehnologice intalnite
- montaj corect
- remedierea eventualelor probleme care aparin timp
- garantie de montaj reala
- servicii de intretinere (la tipurile de invelitori care necesita intretinere)
Concluzii
Atentie, nu confundati garantia la materiale cu garantia la montaj!
Sa presupunem ca aveti materiale premium, extraordinare, cu garantie 50 de ani, dar sunt montate prost si nu asigura hidroizolatia: apa va ajunge sub invelitoare, si de acolo in casa. Garantia la materiale NU acopera acest neajuns.