FOLII ȘI MEMBRANE

Un acoperis etans împiedică infiltrațiile, elimină riscul aparitiei condensului și imbunatateste eficienta termoizolatiei.
In scopul creșterii nivelului de etanșeitate a acoperișului, exista doua categorii de membrane care asigura hidroizolația și eficienta termoizolatiei: bariere de vapori și folii anticondens.

Membranele de buna calitate si montajul corect al acestora fac diferenta!

Folia anticondens

Ce este folia anticondens

Una dintre componentele principale ale unui acoperis este folia anticondens numită si folie (membrana) de difuzie. Utilizarea unor produse de buna calitate si montajul corect al acestora poate face diferenta intre un acoperis etanș, cu o durata mare de viata si unul cu probleme, care va avea nevoie de interventii.
Folia anticondens este fabricata in asa fel incat o fata este permeabila la vapori (fata aceasta se monteaza spre astereala) iar cealalta fata este impermeabila (aceasta fata trebuie sa fie spre exterior) impiedicand infiltrarea apei in structura materialelor de sub folie.
Vaporii degajati prin folia de difuzie sunt evacuati pe la partea superioara a acoperisului, pe timpul verii sau in cazul in care condenseaza se pot colecta in jgheab (primavara, toamna si iarna). In acelasi fel apa care ajunge accidental sub invelitoare din diverse cauze (vant puternic, baraje de gheata, invelitoare compromisa) nu pătrunde în structura de sub folie.

Rolul foliei anticondens

Aceasta se monteaza in mod uzual pe partea exterioara a asterelei si indeplineste 3 functii majore:

  1. Permite difuzia spre exterior (in spatiul dintre invelitoare-tabla si astereala) a vaporilor din structura materialului termoizolant al acoperisului sau a capriorilor (umiditate remanenta) precum si a vaporilor acumulati accidental in acestia (din cauza unor deficiente in executarea barierei impotriva vaporilor – alta folie care se monteaza pe interior si protejeaza materialul termoizolant al acoperisului).
  2. Împiedica vaporii evacuati si transformati in condens sa intre inapoi in astereala sau in termoizolatie si faciliteaza evacueaza acestuia catre jgheaburi.
  3. Protejaza astereala, capriorii si materialul termoizolant al acoperisului de eventualele infiltratii de apa care pot ajunge sub invelitoare si faciliteaza scurgerea acestor infiltratii catre jgheaburi.

Montajul foliei anticondens

In functie de constructia acoperisului, cu sau fara astereala, folia se monteaza in fasii orizontale incepand de la streasina si terminand la coama (de jos in sus), avand grija ca la imbinarile intre folii, acestea sa se petreaca minim 10 cm (folia de sus peste folia de mai jos).
In ambele variante, urmeaza montajul sipcilor verticale (se pot monta odata cu folia) apoi montarea contrasipcilor.
In cazul acoperisurilor fara astereala este bine sa aveti in vedere ca folia asezata orizontal sa fie lipta la suprapuneri cu cateva puncte de silicon pentru a impiedica ridicarea acesteia de curentii ascendenti (pe timpul verii).

Bariera de vapori

Ce este bariera antivapori

Bariera impotriva vaporilor (montata pe interior) este principalul element care impiedica patrunderea vaporilor din interiorul casei in structura acoperisului si respectiv condensarea acestora in materialul termoizolant.

Rolul barierei antivapori

Pe perioada de iarnă, în spaţiile de locuit este întodeauna o temperatură mai ridicată faţă de temperatura din exterior. La ridicarea temperaturii creşte şi presiunea vaporilor de apă. În încăperile interioare ale caselor familiale, în funcţie de destinaţia încăperilor, presiunea de vapori este mai ridicată cu cca. 1000 -1600 Pa faţă de presiunea din exterior. Pentru a egaliza această diferenţă de presiune, vaporii încearcă să pătrundă prin structură, să migreze din interior spre exterior.
Din acest motiv, pe partea interioară a termoizolaţiei în toate cazurile trebuie montat un strat de barieră de vapori, astfel împiedicând pătrunderea vaporilor de apă în cantităţi mari în termoizolaţie. Dacă nu împiedicăm acest lucru, atunci vaporii de apă când ajung în părţile exterioare, mai reci ale termoizolaţiei, vor atinge temperatura critică şi va avea loc procesul de condensare. Umiditatea care rezultă din condensare inundă, în multe cazuri, distruge complet termoizolaţia şi poate conduce la deteriorarea întregii structuri de acoperiş.
Pe partea interioară a locuinţelor, spaţiilor de birouri trebuiesc montate folii de acoperiș cel puţin cu un coeficient Sd>2m. În cazul acelor încăperi ale locuinţelor unde este prezentă apa, coeficientul Sd al foliei barieră trebuie să fie de cel puţin Sd>10m. În spaţiile supuse unor încărcări din vapori continue şi ridicate (ex: bucătării, spălătorii, bazine, etc.) nu este suficientă folosirea de folii barieră de vapori, trebuie folosite folii cu valoarea coeficientului Sd>100m, însă în acest caz stratificaţia trebuie verificată şi dimensionată prin calcule!

Montajul barierei antivapori

Folia barieră de vapori trebuie întotdeauna montată pe partea interioară a termoizolaţiei, suprapunerile şi racordările acesteia cu alte elemente structurale (lucarnă, zidărie) trebuiesc realizate în mod etanş, cu suprapuneri lipite, sigilate, pentru a împiedica pătrunderea vaporilor şi al aerului.
Materialul termoizolant trebuie montat în aşa fel încât să se evite formarea punţilor termice. Nu este permis ca din cauza efectelor punţilor termice stratul de barieră de vapori în anumite locuri să fie sub temperatura critică, deoarece în acest caz s-ar putea produce condens şi pe suprafaţa foliei. Termoizolaţia ar trebui concepută în mod corect în aşa fel încât pe lângă materialul termoizolant dintre căpriori, să se monteze încă un strat suplimentar de material termoizolant pe partea interioară a căpriorilor, perpendicular pe aceştia. Astfel se pot elimina punţile termice cauzate de căpriori. Se recomandă ca grosimea stratului suplimentar de termoizolaţie să fie cel puţin 1/3 sau 1/2 din grosimea stratului de termoizolaţie dintre căpriori. Pentru izolare termică se recomandă folosirea materialelor termoizolante care au stabilitate dimensională şi care se pot monta fără se se formeze rosturi. Cele mai potrivite pentru acest scop sunt materialele de izolaţie din fibre, vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică.

Doriți să fiți contactat de unul dintre reprezentanții noștri?

Inginerii noștri vă stau la dispoziție pentru consiliere.

Telefon:
0213 145 399

Email:
office@testconstruct.ro

Contactați profesioniștii. Impreună găsim cea mai buna soluție.